Як самостійно почистити мангал 

Довге та ефективне використання мангалу багато в чому залежить і від того, як ви за ним доглядаєте. Ми допоможемо вам розібратися з основними правилами чищення мангалу та решітки-гриль, а також поділимося лайфхаками, які використовують шеф-кухарі.

Як очистити чашу мангалу?

Найпростіше приступати до чищення мангалу відразу після приготування страви, поки жир ще не застиг. Дайте чаші та корпусу мангалу трохи охолонути. Якщо на стінках залишилися краплі жиру, зробіть водний розчин оцту 1:1 і за допомогою пульверизатора нанесіть його на жирні місця. Потім за допомогою кухонної фольги очистіть залишки їжі чи жиру.

Використовувати краще саме фольгу, а чи не скребок чи металеву щітку, т.к. останні можуть пошкодити шар жароміцної фарби або антипригарного покриття (якщо такий, звичайно, є).

Якщо на чашу не потрапив жир, а залишилася тільки сажа, приберіть її із зольників, а корпус та внутрішню поверхню мангалу протріть вологою ганчіркою.

Як очистити решітку?

Решітка безпосередньо контактує з продуктами, тому вимагає особливо ретельного догляду.

Перед тим, як приступити до готування, змастіть решітку-гриль олією. Така проста дія не тільки захистить продукти від пригорання, а й допоможе очистити залишки їжі після того, як страва буде готова.

Чистити решітку теж краще поки вона теплі, тоді жир легше відмити. Для цього скористайтеся тим самим водним розчином оцту (1:1) і нанесіть його на всю поверхню решітки. Потім за допомогою кухонної фольги або спеціальної щітки/мочалки видаліть залишки їжі. Після цього можна помити решітку звичайним засобом для миття посуду. Зверніть увагу, решітки Boneo зроблені з нержавіючої сталі, тому ви сміливо можете мити їх у посудомийній машині. .

Що робити, якщо не встигли помити решітку одразу після готування? Якщо ви бачите, що відразу після приготування помити решітку у вас не вийде, не пошкодуйте 2-3 хвилин і помістіть її в ємність з водою та миючим засобом. Так, навіть наступного дня ви легко і швидко видалите залишки їжі, що пригоріла.

Все засохло, минуло кілька днів – що робити? І це не біда! Пам'ятайте, що головна зброя боротьби з жиром – висока температура. Можете залити грат окропом або заново нагріти і повторити вищеописані способи очищення.

Як очистити шампури?

Дійте за тією ж схемою, що і з очищенням решітки-гриль. Проте є один цікавий народний спосіб. Після того, як знімете м'ясо із шампурів, помістіть їх у пісок. Важливо: шампури мають бути теплими. Пісок абсорбує жир і після цього очистити їх буде набагато легше. Але, пам'ятайте, що після такого «народного» способу обов'язково ретельно помийте шампури миючим засобом, щоб на них не залишилося слідів піску.

 

Правила зберігання мангалу

Для того, щоб чаша мангала не іржавіла і довго тішила вас відмінною роботою, зберігайте виріб під навісом, коли не використовуєте. Не варто залишати мангал під дощем чи снігом. На осінньо-зимовий період частково розберіть мангал та зберігайте його у сухому приміщенні.

Сподіваємося, що наші поради допоможуть вам зберегти мангал в ідеальному стані та швидко впоратися з будь-якими забрудненнями.

ЧИТАТИ ТАКОЖ

Справжній узбецький плов у казані

Охоче ділимося з вами рецептом справжнього узбецького плову, який ви точно зможете повторити.

Детальніше
Як смажити стейк на мангалі?

Приготувати смачний та ароматний стейк на мангалі дуже просто, головне знати деякі секрети та особливості приготування. Ми розповімо, як приготувати стейк на мангалі не гірше ніж професійний шеф-кухар, а може навіть краще.

Детальніше
Дрова чи вугілля для мангалу?

Існує думка, що дрова краще, проте не все так категорично. Пропонуємо розібратися в цьому питанні та вирішити для себе, що ж насправді варто обирати і в якій ситуації.

Детальніше
Гарячі напої на мангалі: кращі зимові рецепти

Пропонуємо вам приготувати дещо несподіване, а саме – гарячі напої. Вони чудово доповнять вечерю та зігріють в зимовий період.

Детальніше
Бургери на мангалі – рецепт ідеальної закуски

Бургери – одна з найпопулярніших закусок у всьому світі. Їх полюбляють і дорослі, і діти, бо вони поживні і швидко втомлюють голод, особливо на природі. Проте мало хто готує бургери на мангалі. І дарма!

Детальніше
Рецепт справжнього кулешу в казані на мангалі

Ми знайшли оригінальний рецепт козацького кулешу з деякими забутими інгредієнтами. Готувати страву можна, як на печі, так і на відкритому вогні

Детальніше
Рецепти страв у казані на багатті

Полюбляєте готувати страви в казані на природі? Пропонуємо вам декілька нетипових рецептів страв у казані, які дозволять вам ближче познайомитися з української, грузинською та угорською кухнею.

Детальніше
Цікаві рецепти приготування люля-кебаб на мангалі

Пропонуємо вам рецепти простої та незвичайної страви – люля-кебаб на мангалі. Додайте до нього смажені на грилі овочі, пляшечку гарного грузинського вина – і теплий тематичний вечір вам гарантовано.

Детальніше
10 порад для вибору мангалу

Як вибрати мангал, щоб відпочинок та готування страв на природі приносили лише радість та задоволення? Ми поділимося основними правилами, які допоможуть підібрати оптимальне для вас рішення.

Детальніше
Дрова для шашлику: як заготовити та зберігати вдома

Осінь – ідеальний час заготовити дрова для шашлику. По-перше, саме зараз варто обрізати фруктові дерева, а ця деревина найкраще підходить для смаження м'яса. По-друге, восени рух соку зупиняється, тому деревина сухіша, ніж у теплу пору року.

Детальніше
Незвичайні страви, які можна приготувати на мангалі

Впевнені, що ці цікаві страви на мангалі не залишать байдужими ні вас, ні ваших гостей. Слідкуйте за статтями на нашому блозі, де регулярно публікуємо рецепти смачних страв на мангалі.

Детальніше
Як уникнути появи корозії на поверхні мангалу

Як врятувати мангал від іржі та корозії? Найпростіший спосіб - це дотримуватися правил догляду, щоб запобігти корозії. Про це ми розповімо докладніше.

Детальніше
Як правильно проводити перше обпалювання мангалу чи печі

Перший випал допомагає загартувати це термостійке покриття та підготувати виріб до наступних температурних навантажень. Крім цього, така первинна термообробка допомагає позбутися зайвих запахів, пилу, мікротріщин, які незмінно з'являються на стінках у процесі виробництва.

Детальніше
Рецепт найкращих реберець барбекю на грилі

Бажаєте приготувати найсоковитіші та апетитні свинячі реберця на грилі? Наша добірка рецептів допоможе вам зробити м'ясо м'яким та ніжним, при цьому на маринування піде зовсім небагато часу.

Детальніше
ТОП-3 рецепти риби на мангалі

З цими рецептами ви гарантовано зможете приготувати ідеальну рибку, навіть якщо вирішили це зробити вперше. 

Детальніше