Як самостійно почистити мангал
Довге та ефективне використання мангалу багато в чому залежить і від того, як ви за ним доглядаєте. Ми допоможемо вам розібратися з основними правилами чищення мангалу та решітки-гриль, а також поділимося лайфхаками, які використовують шеф-кухарі.
Як очистити чашу мангалу?
Найпростіше приступати до чищення мангалу відразу після приготування страви, поки жир ще не застиг. Дайте чаші та корпусу мангалу трохи охолонути. Якщо на стінках залишилися краплі жиру, зробіть водний розчин оцту 1:1 і за допомогою пульверизатора нанесіть його на жирні місця. Потім за допомогою кухонної фольги очистіть залишки їжі чи жиру.
Використовувати краще саме фольгу, а чи не скребок чи металеву щітку, т.к. останні можуть пошкодити шар жароміцної фарби або антипригарного покриття (якщо такий, звичайно, є).
Якщо на чашу не потрапив жир, а залишилася тільки сажа, приберіть її із зольників, а корпус та внутрішню поверхню мангалу протріть вологою ганчіркою.
Як очистити решітку?
Решітка безпосередньо контактує з продуктами, тому вимагає особливо ретельного догляду.
Перед тим, як приступити до готування, змастіть решітку-гриль олією. Така проста дія не тільки захистить продукти від пригорання, а й допоможе очистити залишки їжі після того, як страва буде готова.
Чистити решітку теж краще поки вона теплі, тоді жир легше відмити. Для цього скористайтеся тим самим водним розчином оцту (1:1) і нанесіть його на всю поверхню решітки. Потім за допомогою кухонної фольги або спеціальної щітки/мочалки видаліть залишки їжі. Після цього можна помити решітку звичайним засобом для миття посуду. Зверніть увагу, решітки Boneo зроблені з нержавіючої сталі, тому ви сміливо можете мити їх у посудомийній машині. .
Що робити, якщо не встигли помити решітку одразу після готування? Якщо ви бачите, що відразу після приготування помити решітку у вас не вийде, не пошкодуйте 2-3 хвилин і помістіть її в ємність з водою та миючим засобом. Так, навіть наступного дня ви легко і швидко видалите залишки їжі, що пригоріла.
Все засохло, минуло кілька днів – що робити? І це не біда! Пам'ятайте, що головна зброя боротьби з жиром – висока температура. Можете залити грат окропом або заново нагріти і повторити вищеописані способи очищення.
Як очистити шампури?
Дійте за тією ж схемою, що і з очищенням решітки-гриль. Проте є один цікавий народний спосіб. Після того, як знімете м'ясо із шампурів, помістіть їх у пісок. Важливо: шампури мають бути теплими. Пісок абсорбує жир і після цього очистити їх буде набагато легше. Але, пам'ятайте, що після такого «народного» способу обов'язково ретельно помийте шампури миючим засобом, щоб на них не залишилося слідів піску.
Правила зберігання мангалу
Для того, щоб чаша мангала не іржавіла і довго тішила вас відмінною роботою, зберігайте виріб під навісом, коли не використовуєте. Не варто залишати мангал під дощем чи снігом. На осінньо-зимовий період частково розберіть мангал та зберігайте його у сухому приміщенні.
Сподіваємося, що наші поради допоможуть вам зберегти мангал в ідеальному стані та швидко впоратися з будь-якими забрудненнями.