Дрова чи вугілля: що краще для мангалу?

Що краще обрати для мангалу: дрова чи деревне вугілля? З цим питанням стикався, напевно, кожен власник мангалу чи барбекю. Існує думка, що дрова краще, проте не все так категорично. Пропонуємо розібратися в цьому питанні та вирішити для себе, що ж насправді варто обирати і в якій ситуації.

Які дрова обрати для мангалу?

Дрова ви можете купити в спеціалізованих магазинах або заготовити самостійно. Важливо пам’ятати про те, що для мангалу слід використовувати лише дрова листяних породи дерев. Ні в якому разі не кладіть до багаття хвою: сосна, ялинка, смерека, ялівець, тощо. Вони мають специфічний аромат та можуть зіпсувати будь-яку страву.

Щоб вірно обрати дрова для барбекю, слід спочатку визначитися з меню, бо для кожної страви є свої породи дерев:

  • вишня – доповнює ароматом баранину та качку;
  • вільха – ідеально підкреслює страви з риби, а саме з лосося та форелі, а також м’ясо індички та курки;
  • яблуня – поєднується зі свининою, дичиною та морепродуктами;
  • дуб – пасує до всіх видів м’яса;
  • клен – надає особливого аромату свинині, курці та морепродуктам;
  • береза – універсальний варіант, який доповнить курку та всі види м’яса.

Також не варто забувати про товщину дров. Наприклад, для страв, які довго готуються, наприклад, шашлик, обирайте товсті гілки, які зможуть довго тримати жар. А от для риби, морепродуктів та курки краще брати тонкі гілочки, які швидко дійдуть до потрібної температури.

Шанувальники страв, приготованих на мангалі, впевнені, що саме дрова надають стравам впізнаваний аромат та смак. То ж якщо ви не поспішаєте і приготування на мангалі для вас щось подібне до медитації – сміливо обирайте дрова.

Деревне вугілля – коли варто обирати?

Деревне вугілля з’явилося не так давно, проте вже змогло знайти своїх прихильників. Головні переваги цього «джерела жару»: швидке розпалювання та компактність. Це ідеальний варіант, коли немає достатньо часу на підготовку або на дворі сира та прохолодна погода. 

Декілька порад по вибору вугілля:

  • Завжди купуйте вугілля тільки в перевірених місцях та спеціалізованих магазинах, інакше ризикуєте придбати брудне вугілля з пилом.
  • Не варто використовувати рідину для розпалювання. Справа в тому, що це хімія, щоб нам не намагалися довести виробники. Краще для розпалювання обрати папір або спеціальний стартер.
  • Про готовність вугілля ви зможете дізнатися по білому попелу, який його вкриє.
  • Хочете додати страві аромат? Попередньо варто замочити грудку деревної тріски на 20 хвилин, а потім розподілити її по вуглях. Тріска буде довго тліти та наповнить страву необхідним вам ароматом.

Що ж краще: дрова чи вугілля?

Все залежить від ситуації та часу, який ви маєте в своєму розпорядженні. Якщо страву на мангалі слід приготувати швидко – краще обрати деревне вугілля. Коли метою є не сама страва, а процес приготування – обирайте дрова. В будь-якому випадку запасливий хазяїн буде мати у своєму розпорядженні і дрова, і вугілля.

ЧИТАТИ ТАКОЖ

Справжній узбецький плов у казані

Охоче ділимося з вами рецептом справжнього узбецького плову, який ви точно зможете повторити.

Детальніше
Як смажити стейк на мангалі?

Приготувати смачний та ароматний стейк на мангалі дуже просто, головне знати деякі секрети та особливості приготування. Ми розповімо, як приготувати стейк на мангалі не гірше ніж професійний шеф-кухар, а може навіть краще.

Детальніше
Гарячі напої на мангалі: кращі зимові рецепти

Пропонуємо вам приготувати дещо несподіване, а саме – гарячі напої. Вони чудово доповнять вечерю та зігріють в зимовий період.

Детальніше
Бургери на мангалі – рецепт ідеальної закуски

Бургери – одна з найпопулярніших закусок у всьому світі. Їх полюбляють і дорослі, і діти, бо вони поживні і швидко втомлюють голод, особливо на природі. Проте мало хто готує бургери на мангалі. І дарма!

Детальніше
Рецепт справжнього кулешу в казані на мангалі

Ми знайшли оригінальний рецепт козацького кулешу з деякими забутими інгредієнтами. Готувати страву можна, як на печі, так і на відкритому вогні

Детальніше
Рецепти страв у казані на багатті

Полюбляєте готувати страви в казані на природі? Пропонуємо вам декілька нетипових рецептів страв у казані, які дозволять вам ближче познайомитися з української, грузинською та угорською кухнею.

Детальніше
Цікаві рецепти приготування люля-кебаб на мангалі

Пропонуємо вам рецепти простої та незвичайної страви – люля-кебаб на мангалі. Додайте до нього смажені на грилі овочі, пляшечку гарного грузинського вина – і теплий тематичний вечір вам гарантовано.

Детальніше
10 порад для вибору мангалу

Як вибрати мангал, щоб відпочинок та готування страв на природі приносили лише радість та задоволення? Ми поділимося основними правилами, які допоможуть підібрати оптимальне для вас рішення.

Детальніше
Дрова для шашлику: як заготовити та зберігати вдома

Осінь – ідеальний час заготовити дрова для шашлику. По-перше, саме зараз варто обрізати фруктові дерева, а ця деревина найкраще підходить для смаження м'яса. По-друге, восени рух соку зупиняється, тому деревина сухіша, ніж у теплу пору року.

Детальніше
Незвичайні страви, які можна приготувати на мангалі

Впевнені, що ці цікаві страви на мангалі не залишать байдужими ні вас, ні ваших гостей. Слідкуйте за статтями на нашому блозі, де регулярно публікуємо рецепти смачних страв на мангалі.

Детальніше
Як уникнути появи корозії на поверхні мангалу

Як врятувати мангал від іржі та корозії? Найпростіший спосіб - це дотримуватися правил догляду, щоб запобігти корозії. Про це ми розповімо докладніше.

Детальніше
Як правильно проводити перше обпалювання мангалу чи печі

Перший випал допомагає загартувати це термостійке покриття та підготувати виріб до наступних температурних навантажень. Крім цього, така первинна термообробка допомагає позбутися зайвих запахів, пилу, мікротріщин, які незмінно з'являються на стінках у процесі виробництва.

Детальніше
Рецепт найкращих реберець барбекю на грилі

Бажаєте приготувати найсоковитіші та апетитні свинячі реберця на грилі? Наша добірка рецептів допоможе вам зробити м'ясо м'яким та ніжним, при цьому на маринування піде зовсім небагато часу.

Детальніше
ТОП-3 рецепти риби на мангалі

З цими рецептами ви гарантовано зможете приготувати ідеальну рибку, навіть якщо вирішили це зробити вперше. 

Детальніше
Як самостійно почистити мангал

Ми допоможемо вам розібратися з основними правилами чищення мангалу та решітки-гриль, а також поділимося лайфхаками, які використовують шеф-кухарі.

Детальніше