Як смажити стейк на мангалі?
Приготувати смачний та ароматний стейк на мангалі дуже просто, головне знати деякі секрети та особливості приготування. Ми розповімо, як приготувати стейк на мангалі не гірше ніж професійний шеф-кухар, а може навіть краще.
Як смажити стейк на мангалі: рекомендації професіоналів
Для того, щоб стейк вийшов соковитим варто слідувати трьом головним порадам:
- Прямий та непрямий жар. Смажити стейк потрібно на прямому жарі, а от дійти м’ясо має на меншому вогні, тобто непрямому жарі. В теорії все складно, а на практиці просто розділіть умовно мангал навпіл, з однієї стороні покладіть всі вуглі, а з іншої залиште пусте місце. На вуглях смажте, а на іншому боці дайте стейку «відпочити».
- Завжди кладіть м’ясо на добре розігріту решітку. За 10-15 хвилин до початку смаження покладіть на мангал решітку для барбекю, щоб вона добре нагрілась. Так м’ясо не буде приставати до металу і ви зможете добре його смажити. До холодної решітки стейк буде прилипати.
- Трохи маслимо стейк перед смаженням. Промаслити стейк із яловичини на мангалі слід перед смаженням, бо якщо ви почнете лити олію в процесі приготування, є ризик отримати опіки.
Це основні лайфхаки, знаючі які ви точно зможете якісно та швидко приготувати стейк.
Скільки треба смажити стейк на мангалі?
Відповідь на це питання дуже залежить від м’яса, яке ви обрали, та від виду прожарювання. Наприклад, стейк з яловичини буде смажитися довше, ніж стейк зі свинини. Крім цього, стейк «medium» приготується швидше, ніж повне прожарювання «well-done».
В середньому, на смаження медіум стейку йде 7-10 хвилин. До речі, перевертати м’ясо можна декілька разів, не обов’язково робити це за два оберти. Головне, щоб рівномірна золотава скоринка покрила весь стейк.
Коли треба солити стейк?
Солити стейк можна і перед смаженням, і вже перед подачею – кому як більше подобається. Хтось вважає, що сіль забирає сік, тому солити треба тільки перед подачею. Насправді, тут правил не існує.
А от перчити м’ясо треба тільки перед подачею. Інакше перець може потрапити на вуглі та почати горіти.
Як смажити стейк на решітці?
Ніколи не затискайте стейк між решіткою. Пам’ятайте, що ми готуємо не барбекю, тому затискати м’ясо в решітці заборонено, інакше весь сік витече і стейк буде сухим і жорстким. Просто покладіть решітку на вуглі та використовуйте її в якості грилю.
Як замаринувати свинячий стейк для гриля?
Насправді, свіже та якісне м’ясо не маринують. Проте, якщо вам набридла класична подача стейку і ви бажаєте додати до улюбленої страви нові акценти, тоді спробуйте такий рецепт маринаду:
- олія;
- часник;
- цедра апельсину;
- ароматні трави та сухі спеції (паприка мелена, базилік, тим’ян, тощо).
Маринувати слід не менше 40 хвилин.
Також розм’якшити стейк допоможуть такі продукти, як: алкоголь, фруктовий сік з кислинкою, оцет, кисломолочні продукти, мінеральна вода, гірчиця. Чим довше м’ясо буде маринуватися, тим м’якше вийде.
Сподіваємося, що наші поради допоможуть вам приготувати найсмачніший стейк, а ще більше рецептів шукайте у нашому блозі.