Як смажити стейк на мангалі?

Приготувати смачний та ароматний стейк на мангалі дуже просто, головне знати деякі секрети та особливості приготування. Ми розповімо, як приготувати стейк на мангалі не гірше ніж професійний шеф-кухар, а може навіть краще.

Як смажити стейк на мангалі: рекомендації професіоналів

Для того, щоб стейк вийшов соковитим варто слідувати трьом головним порадам:

  • Прямий та непрямий жар. Смажити стейк потрібно на прямому жарі, а от дійти м’ясо має на меншому вогні, тобто непрямому жарі. В теорії все складно, а на практиці просто розділіть умовно мангал навпіл, з однієї стороні покладіть всі вуглі, а з іншої залиште пусте місце. На вуглях смажте, а на іншому боці дайте стейку «відпочити».
  • Завжди кладіть м’ясо на добре розігріту решітку. За 10-15 хвилин до початку смаження покладіть на мангал решітку для барбекю, щоб вона добре нагрілась. Так м’ясо не буде приставати до металу і ви зможете добре його смажити. До холодної решітки стейк буде прилипати.
  • Трохи маслимо стейк перед смаженням. Промаслити стейк із яловичини на мангалі слід перед смаженням, бо якщо ви почнете лити олію в процесі приготування, є ризик отримати опіки.

Це основні лайфхаки, знаючі які ви точно зможете якісно та швидко приготувати стейк.

Скільки треба смажити стейк на мангалі?

Відповідь на це питання дуже залежить від м’яса, яке ви обрали, та від виду прожарювання. Наприклад, стейк з яловичини буде смажитися довше, ніж стейк зі свинини. Крім цього, стейк «medium» приготується швидше, ніж повне прожарювання «well-done».

В середньому, на смаження медіум стейку йде 7-10 хвилин. До речі, перевертати м’ясо можна декілька разів, не обов’язково робити це за два оберти. Головне, щоб рівномірна золотава скоринка покрила весь стейк.

Коли треба солити стейк?

Солити стейк можна і перед смаженням, і вже перед подачею – кому як більше подобається. Хтось вважає, що сіль забирає сік, тому солити треба тільки перед подачею. Насправді, тут правил не існує.

А от перчити м’ясо треба тільки перед подачею. Інакше перець може потрапити на вуглі та почати горіти.

Як смажити стейк на решітці?

Ніколи не затискайте стейк між решіткою. Пам’ятайте, що ми готуємо не барбекю, тому затискати м’ясо в решітці заборонено, інакше весь сік витече і стейк буде сухим і жорстким. Просто покладіть решітку на вуглі та використовуйте її в якості грилю.

Як замаринувати свинячий стейк для гриля?

Насправді, свіже та якісне м’ясо не маринують. Проте, якщо вам набридла класична подача стейку і ви бажаєте додати до улюбленої страви нові акценти, тоді спробуйте такий рецепт маринаду:

  • олія;
  • часник;
  • цедра апельсину;
  • ароматні трави та сухі спеції (паприка мелена, базилік, тим’ян, тощо).

Маринувати слід не менше 40 хвилин. 

Також розм’якшити стейк допоможуть такі продукти, як: алкоголь, фруктовий сік з кислинкою, оцет, кисломолочні продукти, мінеральна вода, гірчиця. Чим довше м’ясо буде маринуватися, тим м’якше вийде.

Сподіваємося, що наші поради допоможуть вам приготувати найсмачніший стейк, а ще більше рецептів шукайте у нашому блозі.

ЧИТАТИ ТАКОЖ

Справжній узбецький плов у казані

Охоче ділимося з вами рецептом справжнього узбецького плову, який ви точно зможете повторити.

Детальніше
Дрова чи вугілля для мангалу?

Існує думка, що дрова краще, проте не все так категорично. Пропонуємо розібратися в цьому питанні та вирішити для себе, що ж насправді варто обирати і в якій ситуації.

Детальніше
Гарячі напої на мангалі: кращі зимові рецепти

Пропонуємо вам приготувати дещо несподіване, а саме – гарячі напої. Вони чудово доповнять вечерю та зігріють в зимовий період.

Детальніше
Бургери на мангалі – рецепт ідеальної закуски

Бургери – одна з найпопулярніших закусок у всьому світі. Їх полюбляють і дорослі, і діти, бо вони поживні і швидко втомлюють голод, особливо на природі. Проте мало хто готує бургери на мангалі. І дарма!

Детальніше
Рецепт справжнього кулешу в казані на мангалі

Ми знайшли оригінальний рецепт козацького кулешу з деякими забутими інгредієнтами. Готувати страву можна, як на печі, так і на відкритому вогні

Детальніше
Рецепти страв у казані на багатті

Полюбляєте готувати страви в казані на природі? Пропонуємо вам декілька нетипових рецептів страв у казані, які дозволять вам ближче познайомитися з української, грузинською та угорською кухнею.

Детальніше
Цікаві рецепти приготування люля-кебаб на мангалі

Пропонуємо вам рецепти простої та незвичайної страви – люля-кебаб на мангалі. Додайте до нього смажені на грилі овочі, пляшечку гарного грузинського вина – і теплий тематичний вечір вам гарантовано.

Детальніше
10 порад для вибору мангалу

Як вибрати мангал, щоб відпочинок та готування страв на природі приносили лише радість та задоволення? Ми поділимося основними правилами, які допоможуть підібрати оптимальне для вас рішення.

Детальніше
Дрова для шашлику: як заготовити та зберігати вдома

Осінь – ідеальний час заготовити дрова для шашлику. По-перше, саме зараз варто обрізати фруктові дерева, а ця деревина найкраще підходить для смаження м'яса. По-друге, восени рух соку зупиняється, тому деревина сухіша, ніж у теплу пору року.

Детальніше
Незвичайні страви, які можна приготувати на мангалі

Впевнені, що ці цікаві страви на мангалі не залишать байдужими ні вас, ні ваших гостей. Слідкуйте за статтями на нашому блозі, де регулярно публікуємо рецепти смачних страв на мангалі.

Детальніше
Як уникнути появи корозії на поверхні мангалу

Як врятувати мангал від іржі та корозії? Найпростіший спосіб - це дотримуватися правил догляду, щоб запобігти корозії. Про це ми розповімо докладніше.

Детальніше
Як правильно проводити перше обпалювання мангалу чи печі

Перший випал допомагає загартувати це термостійке покриття та підготувати виріб до наступних температурних навантажень. Крім цього, така первинна термообробка допомагає позбутися зайвих запахів, пилу, мікротріщин, які незмінно з'являються на стінках у процесі виробництва.

Детальніше
Рецепт найкращих реберець барбекю на грилі

Бажаєте приготувати найсоковитіші та апетитні свинячі реберця на грилі? Наша добірка рецептів допоможе вам зробити м'ясо м'яким та ніжним, при цьому на маринування піде зовсім небагато часу.

Детальніше
ТОП-3 рецепти риби на мангалі

З цими рецептами ви гарантовано зможете приготувати ідеальну рибку, навіть якщо вирішили це зробити вперше. 

Детальніше
Як самостійно почистити мангал

Ми допоможемо вам розібратися з основними правилами чищення мангалу та решітки-гриль, а також поділимося лайфхаками, які використовують шеф-кухарі.

Детальніше