10 порад, які допоможуть вам вибрати мангал
Як вибрати мангал, щоб відпочинок та готування страв на природі приносили лише радість та задоволення? Враховуючи кількість моделей та виробників, представлених сьогодні на ринку – це справа не проста. Щоб розібратися з вибором моделі, розміром, формою, матеріалом та іншими нюансами, ми поділимося основними правилами, які допоможуть підібрати оптимальне для вас рішення.
Форма чаші
Вибирайте чаші прямокутної форми. Такі моделі вважаються універсальними, на відміну круглих чи овальних мангалів. На них можна одночасно розмістити і шампура та решітка-гриль.
Висота
Йдеться про внутрішню висоту чаші. В ідеалі вона повинна бути не більше 13-15 см. Це оптимальна величина, яка дозволяє залишити між вугіллям та м'ясом відстань у 5 см. На такій висоті жар огортатиме продукт, а повітря не зможе надходити, в результаті в чаші підтримуватиметься оптимальна температура.
Якість та надійність чаші
Кращі чаші з сталі. Оптимальна товщина – 3 мм. Занадто товстий матеріал зробить мангал важким, а надто тонкий – швидко деформується під впливом високих температур.
Прорізи та кількість шампурів
Все залежить від того, наскільки велика у вас родина. Наприклад, для сім'ї із трьох осіб достатньо 6-8 шампурів, для чотирьох-п'яти осіб вистачить 10 шампурів.
Конструкція чаші
Найкраще вибирати моделі із цільного металу. У нашому каталозі ви знайдете мангали з бічними відгинами по 45 градусів. Така конструкція протистоїть викривленню та служить довше.
Фарбування
Звертайте увагу на те, щоб чаша була пофарбована жаростійкою фарбою. Таке покриття витримує до 800 градусів. Обов'язково після придбання зробіть перший технічний випал, так як на заводі мангали не обпалюють. Первинна термообробка потрібна для полімеризації фарби, простіше кажучи, для активації її властивостей та функцій.
Отвори в чаші
У магазинах можна побачити моделі мангалів з отворами в бічних стінках чаші. Найчастіше вони мають декоративне призначення, при цьому абсолютно марні і навіть можуть зашкодити процесу приготування. Через ці отвори надходитиме повітря, яке тільки розпалить вогонь сильніше. Це може призвести до того, що м'ясо просто пересохне та втратить смак.
Вибирайте моделі з монолітною чашею без отворів. Єдиний допустимий варіант – наявність отворів у дні мангалу, але за умови, що модель оснащена зольниками.
Зольники
Це спеціальні чаші, в яких накопичується попел. Завдяки тому, що вони висуваються, при розпалюванні вогню їх можна відкрити, щоб забезпечити активне горіння на старті. Коли вугілля стане білого кольору - закрийте зольники і приступайте до приготування страви.
Мобільність
Якщо ви плануєте користуватися мангалом періодично, варто розглянути складні моделі. Вони більш мобільні, їх легко складати та транспортувати. Якщо ви плануєте готувати на відкритому вогні регулярно, розгляньте стаціонарні печі-мангали.
Бюджет
Цей критерій кожен визначає собі самостійно. При цьому не варто забувати, що чим дешевше мангал, тим більше недоліків у ньому. До того ж, мангал - це така покупка, яку ви робите 1-2 рази в житті, то чи варто економити на власному комфорті та зручності?
Вибрати якісний мангал ви можете у нашому каталозі. Виникли питання? Ми завжди готові допомогти.