10 порад, які допоможуть вам вибрати мангал

Як вибрати мангал, щоб відпочинок та готування страв на природі приносили лише радість та задоволення? Враховуючи кількість моделей та виробників, представлених сьогодні на ринку – це справа не проста. Щоб розібратися з вибором моделі, розміром, формою, матеріалом та іншими нюансами, ми поділимося основними правилами, які допоможуть підібрати оптимальне для вас рішення.

Форма чаші

Вибирайте чаші прямокутної форми. Такі моделі вважаються універсальними, на відміну круглих чи овальних мангалів. На них можна одночасно розмістити і шампура та решітка-гриль.

Висота

Йдеться про внутрішню висоту чаші. В ідеалі вона повинна бути не більше 13-15 см. Це оптимальна величина, яка дозволяє залишити між вугіллям та м'ясом відстань у 5 см. На такій висоті жар огортатиме продукт, а повітря не зможе надходити, в результаті в чаші підтримуватиметься оптимальна температура.

Якість та надійність чаші

Кращі чаші з сталі. Оптимальна товщина – 3 мм. Занадто товстий матеріал зробить мангал важким, а надто тонкий – швидко деформується під впливом високих температур.

Прорізи та кількість шампурів

Все залежить від того, наскільки велика у вас родина. Наприклад, для сім'ї із трьох осіб достатньо 6-8 шампурів, для чотирьох-п'яти осіб вистачить 10 шампурів.

Конструкція чаші

Найкраще вибирати моделі із цільного металу. У нашому каталозі ви знайдете мангали з бічними відгинами по 45 градусів. Така конструкція протистоїть викривленню та служить довше.

Фарбування

Звертайте увагу на те, щоб чаша була пофарбована ​​жаростійкою фарбою. Таке покриття витримує до 800 градусів. Обов'язково після придбання зробіть перший технічний випал, так як на заводі мангали не обпалюють. Первинна термообробка потрібна для полімеризації фарби, простіше кажучи, для активації її властивостей та функцій.

Отвори в чаші

У магазинах можна побачити моделі мангалів з отворами в бічних стінках чаші. Найчастіше вони мають декоративне призначення, при цьому абсолютно марні і навіть можуть зашкодити процесу приготування. Через ці отвори надходитиме повітря, яке тільки розпалить вогонь сильніше. Це може призвести до того, що м'ясо просто пересохне та втратить смак.

Вибирайте моделі з монолітною чашею без отворів. Єдиний допустимий варіант – наявність отворів у дні мангалу, але за умови, що модель оснащена зольниками.

Зольники

Це спеціальні чаші, в яких накопичується попел. Завдяки тому, що вони висуваються, при розпалюванні вогню їх можна відкрити, щоб забезпечити активне горіння на старті. Коли вугілля стане білого кольору - закрийте зольники і приступайте до приготування страви.

Мобільність

Якщо ви плануєте користуватися мангалом періодично, варто розглянути складні моделі. Вони більш мобільні, їх легко складати та транспортувати. Якщо ви плануєте готувати на відкритому вогні регулярно, розгляньте стаціонарні печі-мангали.

Бюджет

Цей критерій кожен визначає собі самостійно. При цьому не варто забувати, що чим дешевше мангал, тим більше недоліків у ньому. До того ж, мангал - це така покупка, яку ви робите 1-2 рази в житті, то чи варто економити на власному комфорті та зручності?

Вибрати якісний мангал ви можете у нашому каталозі. Виникли питання? Ми завжди готові допомогти.

ЧИТАТИ ТАКОЖ

Справжній узбецький плов у казані

Охоче ділимося з вами рецептом справжнього узбецького плову, який ви точно зможете повторити.

Детальніше
Як смажити стейк на мангалі?

Приготувати смачний та ароматний стейк на мангалі дуже просто, головне знати деякі секрети та особливості приготування. Ми розповімо, як приготувати стейк на мангалі не гірше ніж професійний шеф-кухар, а може навіть краще.

Детальніше
Дрова чи вугілля для мангалу?

Існує думка, що дрова краще, проте не все так категорично. Пропонуємо розібратися в цьому питанні та вирішити для себе, що ж насправді варто обирати і в якій ситуації.

Детальніше
Гарячі напої на мангалі: кращі зимові рецепти

Пропонуємо вам приготувати дещо несподіване, а саме – гарячі напої. Вони чудово доповнять вечерю та зігріють в зимовий період.

Детальніше
Бургери на мангалі – рецепт ідеальної закуски

Бургери – одна з найпопулярніших закусок у всьому світі. Їх полюбляють і дорослі, і діти, бо вони поживні і швидко втомлюють голод, особливо на природі. Проте мало хто готує бургери на мангалі. І дарма!

Детальніше
Рецепт справжнього кулешу в казані на мангалі

Ми знайшли оригінальний рецепт козацького кулешу з деякими забутими інгредієнтами. Готувати страву можна, як на печі, так і на відкритому вогні

Детальніше
Рецепти страв у казані на багатті

Полюбляєте готувати страви в казані на природі? Пропонуємо вам декілька нетипових рецептів страв у казані, які дозволять вам ближче познайомитися з української, грузинською та угорською кухнею.

Детальніше
Цікаві рецепти приготування люля-кебаб на мангалі

Пропонуємо вам рецепти простої та незвичайної страви – люля-кебаб на мангалі. Додайте до нього смажені на грилі овочі, пляшечку гарного грузинського вина – і теплий тематичний вечір вам гарантовано.

Детальніше
Дрова для шашлику: як заготовити та зберігати вдома

Осінь – ідеальний час заготовити дрова для шашлику. По-перше, саме зараз варто обрізати фруктові дерева, а ця деревина найкраще підходить для смаження м'яса. По-друге, восени рух соку зупиняється, тому деревина сухіша, ніж у теплу пору року.

Детальніше
Незвичайні страви, які можна приготувати на мангалі

Впевнені, що ці цікаві страви на мангалі не залишать байдужими ні вас, ні ваших гостей. Слідкуйте за статтями на нашому блозі, де регулярно публікуємо рецепти смачних страв на мангалі.

Детальніше
Як уникнути появи корозії на поверхні мангалу

Як врятувати мангал від іржі та корозії? Найпростіший спосіб - це дотримуватися правил догляду, щоб запобігти корозії. Про це ми розповімо докладніше.

Детальніше
Як правильно проводити перше обпалювання мангалу чи печі

Перший випал допомагає загартувати це термостійке покриття та підготувати виріб до наступних температурних навантажень. Крім цього, така первинна термообробка допомагає позбутися зайвих запахів, пилу, мікротріщин, які незмінно з'являються на стінках у процесі виробництва.

Детальніше
Рецепт найкращих реберець барбекю на грилі

Бажаєте приготувати найсоковитіші та апетитні свинячі реберця на грилі? Наша добірка рецептів допоможе вам зробити м'ясо м'яким та ніжним, при цьому на маринування піде зовсім небагато часу.

Детальніше
ТОП-3 рецепти риби на мангалі

З цими рецептами ви гарантовано зможете приготувати ідеальну рибку, навіть якщо вирішили це зробити вперше. 

Детальніше
Як самостійно почистити мангал

Ми допоможемо вам розібратися з основними правилами чищення мангалу та решітки-гриль, а також поділимося лайфхаками, які використовують шеф-кухарі.

Детальніше