Як правильно проводити перше обпалювання мангалу або печі
Після купівлі та встановлення мангалу може здатися, що він уже готовий до використання. Не варто поспішати маринувати м'ясо, адже мангал потрібно правильно підготувати до роботи та зробити перше обпалювання. Що це таке? Як існують секрети та особливості цього процесу? Про все розповімо по порядку.
Чому потрібне перше випалювання?
Багато покупців запитують: «А навіщо взагалі потрібне перше випалення? Хіба мангал не обпалили на заводі?». Насправді ні: мангали не обпікають на заводі, а лише покривають термостійкою фарбою. Перше випалювання допомагає загартувати це термостійке покриття та підготувати мангал до наступних температурних навантажень. Крім цього, така термообробка допомагає позбутися зайвих запахів і пилу, які незмінно з'являються на стінках у процесі виробництва.
Щоб перше випалювання пройшло правильно, слід знати про деякі нюанси.
Особливості першого випалювання мангалу
Щоб усі деталі мангалу зберігали товарний вигляд якомога довше, необхідно закріпити покриття жаровні. Особливість цього покриття в тому, що під час нагрівання фарба розм'якшується і набуває консистенції пластиліну. Цей процес «запікання» робить її міцною.
Для випалювання рекомендується використовувати деревне вугілля, а сама процедура займе не більше години. Важливо, щоб це було саме вугілля, оскільки використання чистої деревини може просочити покриття кіптявою та смолою, яка вбереться у стінки мангалу.
Продукти на мангал під час випалу не додавайте. Важливо пам'ятати, що поки пристрій обпалюється, в жодному разі не потрібно використовувати кочергу, совок та інші інструменти. Їхнє застосування може призвести до деформації покриття. Якщо жаровня обладнана спеціальними заслінками, перед початком випалу їх слід відкрити повністю. Ящики для золи, якщо вони входять у комплектацію, слід трохи відкрити.
Як тільки вугілля остаточно прогорить, залиште мангал на деякий час, щоб він остаточно охолонув. Після цього процес полімеризації для фарби можна буде вважати завершеним, а жаровню готовою до роботи.
Що слід пам'ятати під час першого випалу мангалу чи печі
- Основна мета випалу – видалити залишки заводського масла та мастила. Якщо приступити до приготування їжі на мангалі без попередньої підготовки, їжа вбере неприємний смак та запах.
- Перед випалом жаровню слід ретельно протерти.
- Під час випалу ви можете побачити дим та відчути неприємний запах. Це нормально, оскільки дані явища є ознакою полімеризації.
- Після остигання мангалу варто викинути вугілля, що прогоріло. У жодному разі не використовуйте його повторно.
- Очистити від сажі поверхню жаровні вологою тканиною. За бажанням можна скористатися миючим засобом, головне, щоб воно було натуральним і не містило їдких речовин та алергенів.
Якщо підійти до першого випалу відповідально, то мангал служитиме вам вірою та правдою довгі роки.