Як правильно проводити перше обпалювання мангалу або печі

Після купівлі та встановлення мангалу може здатися, що він уже готовий до використання. Не варто поспішати маринувати м'ясо, адже мангал потрібно правильно підготувати до роботи та зробити перше обпалювання. Що це таке? Як існують секрети та особливості цього процесу? Про все розповімо по порядку.

Чому потрібне перше випалювання?

Багато покупців запитують: «А навіщо взагалі потрібне перше випалення? Хіба мангал не обпалили на заводі?». Насправді ні: мангали не обпікають на заводі, а лише покривають термостійкою фарбою. Перше випалювання допомагає загартувати це термостійке покриття та підготувати мангал до наступних температурних навантажень. Крім цього, така термообробка допомагає позбутися зайвих запахів і пилу, які незмінно з'являються на стінках у процесі виробництва.

Щоб перше випалювання пройшло правильно, слід знати про деякі нюанси.

Особливості першого випалювання мангалу

Щоб усі деталі мангалу зберігали товарний вигляд якомога довше, необхідно закріпити покриття жаровні. Особливість цього покриття в тому, що під час нагрівання фарба розм'якшується і набуває консистенції пластиліну. Цей процес «запікання» робить її міцною.

Для випалювання рекомендується використовувати деревне вугілля, а сама процедура займе не більше години. Важливо, щоб це було саме вугілля, оскільки використання чистої деревини може просочити покриття кіптявою та смолою, яка вбереться у стінки мангалу.
Продукти на мангал під час випалу не додавайте. Важливо пам'ятати, що поки пристрій обпалюється, в жодному разі не потрібно використовувати кочергу, совок та інші інструменти. Їхнє застосування може призвести до деформації покриття. Якщо жаровня обладнана спеціальними заслінками, перед початком випалу їх слід відкрити повністю. Ящики для золи, якщо вони входять у комплектацію, слід трохи відкрити.

Як тільки вугілля остаточно прогорить, залиште мангал на деякий час, щоб він остаточно охолонув. Після цього процес полімеризації для фарби можна буде вважати завершеним, а жаровню готовою до роботи.

Що слід пам'ятати під час першого випалу мангалу чи печі

  1. Основна мета випалу – видалити залишки заводського масла та мастила. Якщо приступити до приготування їжі на мангалі без попередньої підготовки, їжа вбере неприємний смак та запах.
  2. Перед випалом жаровню слід ретельно протерти.
  3. Під час випалу ви можете побачити дим та відчути неприємний запах. Це нормально, оскільки дані явища є ознакою полімеризації.
  4. Після остигання мангалу варто викинути вугілля, що прогоріло. У жодному разі не використовуйте його повторно.
  5. Очистити від сажі поверхню жаровні вологою тканиною. За бажанням можна скористатися миючим засобом, головне, щоб воно було натуральним і не містило їдких речовин та алергенів.


Якщо підійти до першого випалу відповідально, то мангал служитиме вам вірою та правдою довгі роки.

ЧИТАТИ ТАКОЖ

Справжній узбецький плов у казані

Охоче ділимося з вами рецептом справжнього узбецького плову, який ви точно зможете повторити.

Детальніше
Як смажити стейк на мангалі?

Приготувати смачний та ароматний стейк на мангалі дуже просто, головне знати деякі секрети та особливості приготування. Ми розповімо, як приготувати стейк на мангалі не гірше ніж професійний шеф-кухар, а може навіть краще.

Детальніше
Дрова чи вугілля для мангалу?

Існує думка, що дрова краще, проте не все так категорично. Пропонуємо розібратися в цьому питанні та вирішити для себе, що ж насправді варто обирати і в якій ситуації.

Детальніше
Гарячі напої на мангалі: кращі зимові рецепти

Пропонуємо вам приготувати дещо несподіване, а саме – гарячі напої. Вони чудово доповнять вечерю та зігріють в зимовий період.

Детальніше
Бургери на мангалі – рецепт ідеальної закуски

Бургери – одна з найпопулярніших закусок у всьому світі. Їх полюбляють і дорослі, і діти, бо вони поживні і швидко втомлюють голод, особливо на природі. Проте мало хто готує бургери на мангалі. І дарма!

Детальніше
Рецепт справжнього кулешу в казані на мангалі

Ми знайшли оригінальний рецепт козацького кулешу з деякими забутими інгредієнтами. Готувати страву можна, як на печі, так і на відкритому вогні

Детальніше
Рецепти страв у казані на багатті

Полюбляєте готувати страви в казані на природі? Пропонуємо вам декілька нетипових рецептів страв у казані, які дозволять вам ближче познайомитися з української, грузинською та угорською кухнею.

Детальніше
Цікаві рецепти приготування люля-кебаб на мангалі

Пропонуємо вам рецепти простої та незвичайної страви – люля-кебаб на мангалі. Додайте до нього смажені на грилі овочі, пляшечку гарного грузинського вина – і теплий тематичний вечір вам гарантовано.

Детальніше
10 порад для вибору мангалу

Як вибрати мангал, щоб відпочинок та готування страв на природі приносили лише радість та задоволення? Ми поділимося основними правилами, які допоможуть підібрати оптимальне для вас рішення.

Детальніше
Дрова для шашлику: як заготовити та зберігати вдома

Осінь – ідеальний час заготовити дрова для шашлику. По-перше, саме зараз варто обрізати фруктові дерева, а ця деревина найкраще підходить для смаження м'яса. По-друге, восени рух соку зупиняється, тому деревина сухіша, ніж у теплу пору року.

Детальніше
Незвичайні страви, які можна приготувати на мангалі

Впевнені, що ці цікаві страви на мангалі не залишать байдужими ні вас, ні ваших гостей. Слідкуйте за статтями на нашому блозі, де регулярно публікуємо рецепти смачних страв на мангалі.

Детальніше
Як уникнути появи корозії на поверхні мангалу

Як врятувати мангал від іржі та корозії? Найпростіший спосіб - це дотримуватися правил догляду, щоб запобігти корозії. Про це ми розповімо докладніше.

Детальніше
Рецепт найкращих реберець барбекю на грилі

Бажаєте приготувати найсоковитіші та апетитні свинячі реберця на грилі? Наша добірка рецептів допоможе вам зробити м'ясо м'яким та ніжним, при цьому на маринування піде зовсім небагато часу.

Детальніше
ТОП-3 рецепти риби на мангалі

З цими рецептами ви гарантовано зможете приготувати ідеальну рибку, навіть якщо вирішили це зробити вперше. 

Детальніше
Як самостійно почистити мангал

Ми допоможемо вам розібратися з основними правилами чищення мангалу та решітки-гриль, а також поділимося лайфхаками, які використовують шеф-кухарі.

Детальніше