Рецепт справжнього козацького кулешу в казані на мангалі

Уявити традиційну українську кухню без кулешу так само неможливо, як борщ без капусти. Основою кулешу є пшоняна каша, багата на білки та вуглеводи. Наші пращури вірили, що саме пшоно сприяє довголіттю. Традиційно до складу страви також входило сало, цибуля та часник. 

Така ситна та корисна каша була ще й дуже смачною. Ми знайшли оригінальний рецепт козацького кулешу з деякими забутими інгредієнтами. Готувати страву можна, як на печі, так і на відкритому вогні.

Старовинний рецепт українського кулешу

Одразу розповімо про секретні інгредієнти. По-перше, це гілка верби. Її клали в казан після того, як пшоно заливали водою. По-друге, це шматочок старого (!) сала, перетертого з часником. Його додавали вже наприкінці у готову страву, щоб зробити її смак особливим.

Інгредієнти:

  • Вода – 3 л;
  • Пшоно – 1 кг;
  • Сало – 400 г;
  • Цибуля – 3 великих або 4 маленьких;
  • Картопля – 8 шт. середнього розміру;
  • Яйця – 1 шт;
  • Шматок старого сала;
  • Часник – 5-6 зубчиків;
  • Сіль, перець, зелена цибуля, петрушка.

Спосіб приготування

  1. Візьміть казан, у якому плануєте готувати куліш, налийте води та поставте на вогонь. 
  2. Картоплю треба почистити, нарізати тоненькими кружечками та покласти в окріп. Зібрати піну, як закипить.
  3. Пшоно добре промийте, разів 5 міняючи воду. 
  4. Готуємо «затовчку»: для цього дрібно ріжемо сало, кладемо у дерев’яну ступку, додаємо нарізані цибулю та часник та починаємо товкти до однорідного масткого стану.
  5. Коли картопля звариться, не виливаючи окріп, товчемо її та додаємо промите пшоно, а також гілочку верби. Можна її попередньо обвуглити. Також одразу додаємо затовчку і варимо до готовності.
  6. Коли куліш буде готовий, знімаємо з вогню, у миску розбиваємо яйце, розмішуємо і швидко додаємо до страви. Все гарно перемішуємо, додаємо сіль, перець, петрушку.
  7. Також додаємо шматок старого сала, перетертого з часником. І залишаємо під кришкою на 10-15 хвилин, щоб куліш настоявся.

Традиційно страву подають з салатом зі свіжих овочів, а також маринованими огірками, помідорами та грибами.

Як урізноманітнити куліш?

Коли смак класичного кулішу стане для вас звичним, пропонуємо дещо урізноманітнити страву. 

Куліш з грибами

Разом з пшоном можна додати сушені гриби. Краще брати білі гриби, але це можуть бути лисички чи маслюки. Попередньо замочіть сушені гриби в окропі, щоб вони розм’якли, та добре промийте. Гриби зможуть додати страві особливого аромату та смаку.

Куліш з м'ясом

Зробити куліш ще смачнішим та поживнішим можна завдяки м’ясу. Попередньо обсмажте чи зваріть м’ясо свині, краще брати шию чи іншу м’яку частину. Можете відварити спочатку м’ясо, а потім в м’ясному бульйоні зварити картоплю, пшоно і далі за рецептом.

Куліш з рибою

Куліш може легко стати і рибною стравою. Він чудово підійде, в якості альтернативі юшці. Рибу можна обирати як річну, так і морську – різниця тільки в тому ,що в річній буде більше кісточок. Проте для справжніх поціновувачів рибних страв такий куліш стане справжнім делікатесом.

ЧИТАТИ ТАКОЖ

Справжній узбецький плов у казані

Охоче ділимося з вами рецептом справжнього узбецького плову, який ви точно зможете повторити.

Детальніше
Як смажити стейк на мангалі?

Приготувати смачний та ароматний стейк на мангалі дуже просто, головне знати деякі секрети та особливості приготування. Ми розповімо, як приготувати стейк на мангалі не гірше ніж професійний шеф-кухар, а може навіть краще.

Детальніше
Дрова чи вугілля для мангалу?

Існує думка, що дрова краще, проте не все так категорично. Пропонуємо розібратися в цьому питанні та вирішити для себе, що ж насправді варто обирати і в якій ситуації.

Детальніше
Гарячі напої на мангалі: кращі зимові рецепти

Пропонуємо вам приготувати дещо несподіване, а саме – гарячі напої. Вони чудово доповнять вечерю та зігріють в зимовий період.

Детальніше
Бургери на мангалі – рецепт ідеальної закуски

Бургери – одна з найпопулярніших закусок у всьому світі. Їх полюбляють і дорослі, і діти, бо вони поживні і швидко втомлюють голод, особливо на природі. Проте мало хто готує бургери на мангалі. І дарма!

Детальніше
Рецепти страв у казані на багатті

Полюбляєте готувати страви в казані на природі? Пропонуємо вам декілька нетипових рецептів страв у казані, які дозволять вам ближче познайомитися з української, грузинською та угорською кухнею.

Детальніше
Цікаві рецепти приготування люля-кебаб на мангалі

Пропонуємо вам рецепти простої та незвичайної страви – люля-кебаб на мангалі. Додайте до нього смажені на грилі овочі, пляшечку гарного грузинського вина – і теплий тематичний вечір вам гарантовано.

Детальніше
10 порад для вибору мангалу

Як вибрати мангал, щоб відпочинок та готування страв на природі приносили лише радість та задоволення? Ми поділимося основними правилами, які допоможуть підібрати оптимальне для вас рішення.

Детальніше
Дрова для шашлику: як заготовити та зберігати вдома

Осінь – ідеальний час заготовити дрова для шашлику. По-перше, саме зараз варто обрізати фруктові дерева, а ця деревина найкраще підходить для смаження м'яса. По-друге, восени рух соку зупиняється, тому деревина сухіша, ніж у теплу пору року.

Детальніше
Незвичайні страви, які можна приготувати на мангалі

Впевнені, що ці цікаві страви на мангалі не залишать байдужими ні вас, ні ваших гостей. Слідкуйте за статтями на нашому блозі, де регулярно публікуємо рецепти смачних страв на мангалі.

Детальніше
Як уникнути появи корозії на поверхні мангалу

Як врятувати мангал від іржі та корозії? Найпростіший спосіб - це дотримуватися правил догляду, щоб запобігти корозії. Про це ми розповімо докладніше.

Детальніше
Як правильно проводити перше обпалювання мангалу чи печі

Перший випал допомагає загартувати це термостійке покриття та підготувати виріб до наступних температурних навантажень. Крім цього, така первинна термообробка допомагає позбутися зайвих запахів, пилу, мікротріщин, які незмінно з'являються на стінках у процесі виробництва.

Детальніше
Рецепт найкращих реберець барбекю на грилі

Бажаєте приготувати найсоковитіші та апетитні свинячі реберця на грилі? Наша добірка рецептів допоможе вам зробити м'ясо м'яким та ніжним, при цьому на маринування піде зовсім небагато часу.

Детальніше
ТОП-3 рецепти риби на мангалі

З цими рецептами ви гарантовано зможете приготувати ідеальну рибку, навіть якщо вирішили це зробити вперше. 

Детальніше
Як самостійно почистити мангал

Ми допоможемо вам розібратися з основними правилами чищення мангалу та решітки-гриль, а також поділимося лайфхаками, які використовують шеф-кухарі.

Детальніше