Справжній узбецький плов у казані
Королем узбецької кухні справедливо вважається плов, приготовлений у казані. Його смак і аромат неможливо сплутати ні з чим іншим. Спробувавши один раз цю унікальну страву, ви назавжди в неї закохаєтесь. Охоче ділимося з вами рецептом справжнього узбецького плову, який ви точно зможете повторити.
Рецепт узбецького плову у казані
Готувати плов треба без поспіху, тому розраховуйте, що весь процесс, разом з підготовкою триватиме близько двох з половиною годин. Для приготування цієї страви нам знадобиться:
- довгий рис – 1 кг;
- баранина – 1 кг;
- морква – 1 кг;
- олія – 300 мл;
- цибуля – 4 штуки;
- перець гострий – 2 штуки;
- часник – 1-2 головки;
- сушений барбарис – 1 ст.л.;
- зіра – 1 ст.л.;
- насіння коріандру – 1 ч.л.;
- сіль – за смаком.
Покрокова інструкція приготування
- Рис добре промийте водою, бажано 4-5 разів, поки вода не буде прозорою. Заливати рис гарячою водою чи дати «настоятися» не треба! Інакше у вас вийде рисова каша, а не плов.
- Підготувати м’ясо: помити, просушити паперовим рушником та нарізати шматочками середнього розміру.
- Три головки цибулі нарізати півкільцями, а одну залишити цілою. Моркву пошинкувати соломкою, а з часника прибрати зовнішнє лушпиння, але не розділяти його на зубчики.
- У казан налити олію та добре її розігріти. Коли на олії почне з’являтися світла плівка, додати цілу головку цибулі та обсмажити її до золотого кольору. Витягнути цибулю з казана.
- У казан покласти нарізану цибулю та обсмажити до золотистого кольору, десь протягом 5-7 хвилин.
- Потім додати до цибулі баранину та обсмажити до корочки, приблизно протягом 10-15 хвилин. Не треба доводити його до повної готовності, в нього буде ще час.
- Додати до казана моркву и обсмажити протягом 3 хвилин. Після чого додати спеції, добре перемішати та залишити ще на 7-10 хвилин.
- Потім вилити окріп, так, щоб він покрив м’ясну начинку шаром у 2 см, додати червоний гострий перець. Зменшити вогонь, закрити казан та тушкувати протягом 1 години.
- Через годину рис ще раз промити, викласти на м’ясо, розрівняти та обережно влити окріп, щоб він покрив рис шаром у 3 см.
- Як тільки вода вбереться, вдавити у рис 2 головки часнику та варити до готовності під кришкою.
- Щоб перевірити готовність плову, несильно вдарте шумівкою по рису. Якщо звук глухий, а при проколах рису через отвори виходить пара – плов готовий. Розрівняйте рис, накрийте тарілкою, потім кришкою та готуйте на слабкому вогні ще 30 хвилин.
Подають узбецький плов традиційно з салатом із тонко нарізаних помідорів та цибулі, приправлених тільки сіллю. У деяких регіонах Узбекистану замість баранини використовують яловичину або конину, а от курка, качка чи свинина у такій страві – нонсенс. Проте, хто може заборонити кухарю відкривати нові смаки? Експериментуйте та вражайте близьких людей новими поєднаннями та стравами.