Справжній узбецький плов у казані

Королем узбецької кухні справедливо вважається плов, приготовлений у казані. Його смак і аромат неможливо сплутати ні з чим іншим. Спробувавши один раз цю унікальну страву, ви назавжди в неї закохаєтесь. Охоче ділимося з вами рецептом справжнього узбецького плову, який ви точно зможете повторити.

Рецепт узбецького плову у казані

Готувати плов треба без поспіху, тому розраховуйте, що весь процесс, разом з підготовкою триватиме близько двох з половиною годин. Для приготування цієї страви нам знадобиться:

  • довгий рис – 1 кг;
  • баранина – 1 кг;
  • морква – 1 кг;
  • олія – 300 мл;
  • цибуля – 4 штуки;
  • перець гострий – 2 штуки;
  • часник – 1-2 головки;
  • сушений барбарис – 1 ст.л.;
  • зіра – 1 ст.л.;
  • насіння коріандру – 1 ч.л.;
  • сіль – за смаком.

Покрокова інструкція приготування

  1. Рис добре промийте водою, бажано 4-5 разів, поки вода не буде прозорою. Заливати рис гарячою водою чи дати «настоятися» не треба! Інакше у вас вийде рисова каша, а не плов.
  2. Підготувати м’ясо: помити, просушити паперовим рушником та нарізати шматочками середнього розміру.
  3. Три головки цибулі нарізати півкільцями, а одну залишити цілою. Моркву пошинкувати соломкою, а з часника прибрати зовнішнє лушпиння, але не розділяти його на зубчики.
  4. У казан налити олію та добре її розігріти. Коли на олії почне з’являтися світла плівка, додати цілу головку цибулі та обсмажити її до золотого кольору. Витягнути цибулю з казана.
  5. У казан покласти нарізану цибулю та обсмажити до золотистого кольору, десь протягом 5-7 хвилин.
  6. Потім додати до цибулі баранину та обсмажити до корочки, приблизно протягом 10-15 хвилин. Не треба доводити його до повної готовності, в нього буде ще час.
  7. Додати до казана моркву и обсмажити протягом 3 хвилин. Після чого додати спеції, добре перемішати та залишити ще на 7-10 хвилин. 
  8. Потім вилити окріп, так, щоб він покрив м’ясну начинку шаром у 2 см, додати червоний гострий перець. Зменшити вогонь, закрити казан та тушкувати протягом 1 години.
  9. Через годину рис ще раз промити, викласти на м’ясо, розрівняти та обережно влити окріп, щоб він покрив рис шаром у 3 см. 
  10. Як тільки вода вбереться, вдавити у рис 2 головки часнику та варити до готовності під кришкою.
  11. Щоб перевірити готовність плову, несильно вдарте шумівкою по рису. Якщо звук глухий, а при проколах рису через отвори виходить пара – плов готовий. Розрівняйте рис, накрийте тарілкою, потім кришкою та готуйте на слабкому вогні ще 30 хвилин.

Подають узбецький плов традиційно з салатом із тонко нарізаних помідорів та цибулі, приправлених тільки сіллю. У деяких регіонах Узбекистану замість баранини використовують яловичину або конину, а от курка, качка чи свинина у такій страві – нонсенс. Проте, хто може заборонити кухарю відкривати нові смаки? Експериментуйте та вражайте близьких людей новими поєднаннями та стравами.

ЧИТАТИ ТАКОЖ

Як смажити стейк на мангалі?

Приготувати смачний та ароматний стейк на мангалі дуже просто, головне знати деякі секрети та особливості приготування. Ми розповімо, як приготувати стейк на мангалі не гірше ніж професійний шеф-кухар, а може навіть краще.

Детальніше
Дрова чи вугілля для мангалу?

Існує думка, що дрова краще, проте не все так категорично. Пропонуємо розібратися в цьому питанні та вирішити для себе, що ж насправді варто обирати і в якій ситуації.

Детальніше
Гарячі напої на мангалі: кращі зимові рецепти

Пропонуємо вам приготувати дещо несподіване, а саме – гарячі напої. Вони чудово доповнять вечерю та зігріють в зимовий період.

Детальніше
Бургери на мангалі – рецепт ідеальної закуски

Бургери – одна з найпопулярніших закусок у всьому світі. Їх полюбляють і дорослі, і діти, бо вони поживні і швидко втомлюють голод, особливо на природі. Проте мало хто готує бургери на мангалі. І дарма!

Детальніше
Рецепт справжнього кулешу в казані на мангалі

Ми знайшли оригінальний рецепт козацького кулешу з деякими забутими інгредієнтами. Готувати страву можна, як на печі, так і на відкритому вогні

Детальніше
Рецепти страв у казані на багатті

Полюбляєте готувати страви в казані на природі? Пропонуємо вам декілька нетипових рецептів страв у казані, які дозволять вам ближче познайомитися з української, грузинською та угорською кухнею.

Детальніше
Цікаві рецепти приготування люля-кебаб на мангалі

Пропонуємо вам рецепти простої та незвичайної страви – люля-кебаб на мангалі. Додайте до нього смажені на грилі овочі, пляшечку гарного грузинського вина – і теплий тематичний вечір вам гарантовано.

Детальніше
10 порад для вибору мангалу

Як вибрати мангал, щоб відпочинок та готування страв на природі приносили лише радість та задоволення? Ми поділимося основними правилами, які допоможуть підібрати оптимальне для вас рішення.

Детальніше
Дрова для шашлику: як заготовити та зберігати вдома

Осінь – ідеальний час заготовити дрова для шашлику. По-перше, саме зараз варто обрізати фруктові дерева, а ця деревина найкраще підходить для смаження м'яса. По-друге, восени рух соку зупиняється, тому деревина сухіша, ніж у теплу пору року.

Детальніше
Незвичайні страви, які можна приготувати на мангалі

Впевнені, що ці цікаві страви на мангалі не залишать байдужими ні вас, ні ваших гостей. Слідкуйте за статтями на нашому блозі, де регулярно публікуємо рецепти смачних страв на мангалі.

Детальніше
Як уникнути появи корозії на поверхні мангалу

Як врятувати мангал від іржі та корозії? Найпростіший спосіб - це дотримуватися правил догляду, щоб запобігти корозії. Про це ми розповімо докладніше.

Детальніше
Як правильно проводити перше обпалювання мангалу чи печі

Перший випал допомагає загартувати це термостійке покриття та підготувати виріб до наступних температурних навантажень. Крім цього, така первинна термообробка допомагає позбутися зайвих запахів, пилу, мікротріщин, які незмінно з'являються на стінках у процесі виробництва.

Детальніше
Рецепт найкращих реберець барбекю на грилі

Бажаєте приготувати найсоковитіші та апетитні свинячі реберця на грилі? Наша добірка рецептів допоможе вам зробити м'ясо м'яким та ніжним, при цьому на маринування піде зовсім небагато часу.

Детальніше
ТОП-3 рецепти риби на мангалі

З цими рецептами ви гарантовано зможете приготувати ідеальну рибку, навіть якщо вирішили це зробити вперше. 

Детальніше
Як самостійно почистити мангал

Ми допоможемо вам розібратися з основними правилами чищення мангалу та решітки-гриль, а також поділимося лайфхаками, які використовують шеф-кухарі.

Детальніше